Юрист - Емец Артем Валерьевич

Перерахунок пенсії

пятница, 23 марта 2012 г.

Ситуація. Працюючий пенсіонер через два роки після виходу на пенсію (наприклад в 2011 році) звернувся до управління пенсійного фонду з заявою про перерахунок пенсії. Підстава частина 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійнестрахування» (далі – Закон). Але йому було перераховано пенсію за показником  середньої  заробітної  плати працівників  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  за 2007 рік (___ гривень), а не за попередній, 2010 рік (___ гривень), як правильно зазначає законодавство.
Пояснювальна записка. Частина 4 статті 42 Закону встановлює, що у  разі  якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала   працювати,   провадиться   перерахунок   пенсії   з  урахуванням  не  менше  ніж  24  місяців  страхового  стажу  після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.  Перерахунок пенсії  здійснюється  із  заробітної  плати (доходу),  з  якої  була обчислена пенсія.  За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться  із  заробітної  плати  за  періоди страхового  стажу,  зазначені  в  частині  першій  статті 40 цього Закону,  із застосуванням  показника  середньої  заробітної  плати працівників  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  та  яка  відповідно  до цього  Закону  враховується для обчислення пенсії,  за календарний рік,  що передує року перерахунку пенсії.  При цьому з періоду, за який  враховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню  згідно  із  абзацом третім частини першої статті 40 цього Закону. Але не дивлячись на це,  управління ПФУ завжди перераховує розмір пенсії з урахуванням показника  середньої  заробітної  плати працівника  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  за 2007 рік, і підставою для цього вважає спільний лист Міністерства праці та соціальної політики України і Пенсійного фонду України від 11 березня 2009 року за № 20/0/18-09-039 № 4096/02-01. Відповідно до положень Конституції основи пенсійного забезпечення визначаються виключно законами, а не спільними листами, тому тут вбачається публічно – правовий спір між позивачем (працюючий пенсіонер) та органом державної влади (управління ПФУ). Тобто відповідно до статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАСУ) такий спір розглядається місцевими адміністративними судами, які в свою чергу є судами загальної юрисдикції. Справа буде розглядатись за місцем знаходження відповідача по справі (управління ПФУ відповідного міста чи району).
Повну назву та адресу управління пенсійного фонду Вашого міста чи району можна дізнатись на сайті Пенсійного Фонду України.
В адміністративних справах на відміну від цивільних сплачується лише судовий збір, що відповідно до Прикінцевих положень КАСУ сплачується згідно підпункту «б» пункту 1 статті 3 Декрету Кабінету МіністрівУкраїни «Про державне мито», а саме у розмірі 3,40 гривень.
Слід також пам’ятати, що відповідно до частини 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України строк для звернення до суду з позовною заявою встановлюється в шість місяців, що обчислюються з моменту коли особа дізналась або могла дізнатись про порушення своїх прав чи інтересів.
Адреси та реквізити для сплати судового збору можна дізнатися на сайті Судової влади.
Форму та порядок подачі позовної заяви детально визначають статті 106 КАСУ.
Якщо після задоволення Вашої позовної заяви управління ПФУ подасть скаргу, то Вам потрібно буде подавати відзив на неї до апеляційного суду, за написанням якого Ви можете звернутись до автору сайту.
Посилання на судові рішення із єдиного державного реєстру судових рішень у аналогічних справах, взяті з різни областей України.


Начальнику
Управління ПФУ м. Слов’янська
84100, пл. Жовтневої Революції, 3, м. Слов’янськ

Шевченко Лариса Олександрівна
адреса: 84100, м. Слов’янськ, вул. Чехова, 55, кв. 21
засоби зв’язку: +38 050 000 00 00


ЗАЯВА
про проведення перерахунку

Я, Шевченко Лариса Олександрівна є пенсіонеркою, але на протязі останніх років працюю _________________________ в __________________________________________.
Частина 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлює, що у  разі  якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала   працювати,   провадиться   перерахунок   пенсії   з урахуванням  не  менше  ніж  24  місяців  страхового  стажу  після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.  Перерахунок пенсії  здійснюється  із  заробітної  плати (доходу),  з  якої  була обчислена пенсія.  За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться  із  заробітної  плати  за  періоди страхового  стажу,  зазначені  в  частині  першій  статті 40 цього Закону,  із застосуванням  показника  середньої  заробітної  плати працівників  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  та  яка  відповідно  до цього  Закону  враховується для обчислення пенсії,  за календарний рік,  що передує року перерахунку пенсії. 
Останнє моє звернення у відповідності до вище викладеної норми права було 21 січня  2011 року, відповідно на яке Вами був проведений перерахунок розміру моєї пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати на одну особу в цілому по Україні за котру сплачені страхові внески та котра у відповідності з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується при обчисленні пенсії за 2007 рік.
Відповідно до пункту 6 статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення.
Так, керуючись вище викладеним та статтею 1, статтею 15, статтею 20 Закону України «Про звернення громадян»,
прошу:
                                                                                                                        
1.провести перерахунок моєї пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати на одну особу в цілому по Україні за котру сплачені страхові внески та котра у відповідності з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується при обчисленні пенсії за 2010 рік, а не за 2007 рік, як це є на сьогодні.

___________________________року__________________________________________








До Слов’янського міськрайонного суду
Донецької області
84122, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 2

ПОЗИВАЧ: Шевченко Лариса Олександрівна
адреса: 84130, м. Слов’янськ, вул. Чехова, 55, кв. 21
засоби зв’язку: +38 050 000 00 00

ВІДПОВІДАЧ: Управління ПФУ м. Слов’янська
адреса: 84100, пл. Жовтневої Революції, 3, м. Слов’янськ
ЄДРПОУ: 22005943
засоби зв’язку: +38 06262 2 75 99


ПОЗОВНА ЗАЯВА
про зобов’язання вчинити перерахунок

Я, Шевченко Лариса Олександрівна є пенсіонеркою з 1999 року на підставі посвідчення № 00000. На даний час я працюю на посаді ____________________ в _______________________________________________.
Частина 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) встановлює, що у  разі  якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала   працювати,   провадиться   перерахунок   пенсії   з урахуванням  не  менше  ніж  24  місяців  страхового  стажу  після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.  Перерахунок пенсії  здійснюється  із  заробітної  плати (доходу),  з  якої  була обчислена пенсія.  За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться  із  заробітної  плати  за  періоди страхового  стажу,  зазначені  в  частині  першій  статті 40 цього Закону,  із застосуванням  показника  середньої  заробітної  плати працівників  в  середньому  на одну застраховану особу в цілому по Україні,  з якої сплачено страхові внески  та  яка  відповідно  до цього  Закону  враховується для обчислення пенсії,  за календарний рік,  що передує року перерахунку пенсії. 
Керуючись вище викладеною нормою Закону 01 лютого 2011 року я звернулась з запитом до Відповідача про отримання роз’яснення, як проводиться перерахунок пенсії та з детальним роз’ясненням щодо розміру пенсії. 28 лютого 2011 року я отримала відповідь Відповідача, в якій він зазначив, що я звернулась за перерахунком пенсії 21 січня 2011 року, результатом чого став перерахунок за коефіцієнтом 2007 року.
Так в листі Відповідач посилається на спільний лист Міністерства праці та соціальної політики України і Пенсійного фонду України від 11 березня 2009 року за       № 20/0/18-09-039 № 4096/02-01 відповідно до якого він вважає законним використання коефіцієнта за 2007 рік при визначенні мені розміру пенсії (на даний лист управління ПФУ спираються найчастіше, тому він та його спростування приведені в даному прикладі). Але, відповідно до положень пункту 7 Постанови Кабінету Міністрів України за № 1543 від 02 листопада 2006 року «Про затвердження Положення про Міністерство праці та соціальної політики»  та пункту 7 Постанови Кабінету Міністрів України за        № 1261 від 24 жовтня 2007 року «Про затвердження Положення про Пенсійний фонд України» останні при здійсненні своїх повноважень можуть видавати накази та контролювати їх виконання. Так я вбачаю, що даний лист є таким, що суперечить статті 8 та статті 19 Конституції України і тому посилання на нього Відповідачем є безпідставним.
Відповідно до пункту 6 статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення, а тому Відповідач порушив мої права, при вчиненні перерахунку моєї пенсії станом на 01 лютого 2011 року з урахуванням коефіцієнту за 2007 рік.

Керуючись частиною 1 статті 6, частиною 3 статті 11, пунктом 4 частини 1 статті 18, частиною 1 статті 20, статтею 104, частиною 4 статті 105 Кодексу адміністративного судочинства України,
прошу:

1.визнати незаконними дії Управління Пенсійного фонду України в місті Слов’янську щодо проведення перерахунку пенсії Позивачу з 01 лютого 2011 року з урахуванням показника середньої заробітної плати на одну особу в цілому по Україні за котру сплачені страхові внески та котра у відповідності з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується при обчисленні пенсії за 2007 рік;
2.зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в місті Слов’янську виконати перерахунок пенсії Позивачу з 01 лютого 2011 року із застосуванням показника середньої заробітної плати на одну особу в цілому по Україні за котру сплачені страхові внески та котра у відповідності з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується при обчисленні пенсії за 2010 рік, та виплачувати пенсію у відповідності до проведеного перерахунку з урахуванням виплачених сум, виплативши на користь Позивача різницю між перерахованою та вже отриманою грошовою сумою.


Додатки:
1.копія паспорту громадянки України Шевченко Лариси Олександрівни (додаються у кількості 2 екземплярів);
2.копія пенсійного посвідчення № 00000 Шевченко Лариси Олександрівни (додаються у кількості 2 екземплярів);;
3.копія звернення направленого до Відповідача 01 лютого 2011 року (додаються у кількості 2 екземплярів);
4.оригінал відповіді отриманий від Відповідача 28 лютого 2011 року (додаються у кількості 2 екземплярів);
5.оригінал квитанції про сплату державного мита – 1 екземпляр на 1 аркуші;
6.оригінал позовної заяви – 1 екземпляр.


___________________________________року________________________________________________


0 коммент.:

Отправить комментарий

Besucherzahler russianwoman.ca
счетчик посещений