Юрист - Емец Артем Валерьевич

Аліменти на дітей

суббота, 24 марта 2012 г.

Ситуація. Один з батьків, які проживають окремо не сплачує аліменти на утримання своєї дитини.

Пояснювальна записка. На сьогодні дане питання регулюється нормами Сімейного кодексу України (далі – СКУ). Стаття 180 СКУ встановлює обов’язок батьків утримувати своїх дітей до виповнення ним 18 років. Всі інші статті встановлюють порядок та мінімальний розмір аліментів. Пам’ятайте, що позбавлення батьківських прав не звільняє від сплати аліментів.
Так, спробуємо викласти більш стисло всі положення. Всі витрати на дітей можна поділити на дві частини: перша – аліменти, що є обов’язковим платежем, друга – додаткові витрати, що можуть бути стягнуті при їх наявності. Аліменти на практиці встановлюються найчастіше в розмірі ¼ частини всіх доходів, але не менше 30 відсотків від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Важливо, що відповідно до частини 3 статті 195 СКУ, якщо платник  аліментів  не  працював  на  час  виникнення заборгованості  і  не  працює  на час визначення її розміру,  вона обчислюється виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Також СКУ передбачає їх визначення в твердій грошовій формі (ст. 184), такий вид підлягає індексації. Стягнення аліментів починається з моменту пред’явлення вимоги, а також можливо і за минулий час, якщо Ви вживали заходів до їх стягнення, але не більше трьох років (ст. 191 СКУ).  Під вживанням заходів розуміються дії (письмові звернення, скарги і таке інше).
Дуже часто на практиці виникає ситуація коли жінка спочатку не оформлювала виплату аліментів, так як вірила обіцянкам чоловіка про допомогу, а той в свою чергу не дотримавсь їх. Тому моя порада після розлучення або початку роздільного проживання направити на адресу чоловіка лист, з повідомленням та переліком вкладених документів, з вимогою сплачувати аліменти. В такому випадку лист його ні до чого не зобов’язує, але жінка отримує гарантію, що в разі погіршення стосунків між ними, вона зможе стягнути з нього аліменти за минулий час.

Кому: _____________________________
Адреса: _____________________________

Від кого: _____________________________
Адреса: _____________________________
Засоби зв’язку: _____________________________


ЗАЯВА
про стягнення аліментів

Я, Тараненко Ганна Сергіївна від шлюбу з Вами маю дитину, Тараненко Сергія Володимировича, 20 серпня 2007 року народження. На даний час ми проживаємо окремо, син проживає зі мною, а тому повністю знаходиться на моєму утриманні. Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати своїх дітей до досягнення останніми повноліття. Розмір аліментів встановлюється в сумі не меншій від 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Керуючись вище викладеним прошу, з моменту отримання даного листа почати сплачувати мені аліменти на утримання нашого сина Тараненко Сергія Володимировича, 20 серпня 2007 року.
Бажано також вказати реквізити для оплати.

___________________ року________________________________________________


ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ

При зверненні до суду необов’язково звертатись до юристу, адже якщо Ваш чоловік чи дружина мають стандартний дохід, то більш ніж мінімум, а це 30 відсотків від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, суд не присудить. Тому Вам слід самим написати заяву про стягнення аліментів та відправити її до суду. Якщо Ви бажаєте взяти довідку з місця роботи про доходи Вашого чоловіка або дружини, то на Вашу вимогу це може зробити суд, тому запит адвокату як це часто робиться на практиці – зайво сплачені гроші. Відповідно до частини 1 статті 184 СКУ, при визначенні розміру аліментів суд враховує:
1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;
2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;
3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
4) інші обставини, що мають істотне значення.
Тому, якщо є такі дані то їх теж необхідно вказати в тексті заяви направленої до суду. Далі викладаємо текст заяви.

До Слов’янського міськрайонного суду
Донецької області
вул. Добровольського, 2, м. Слов’янськ, 84122

ЗАЯВНИК: ____________________________
адреса: ________________________________
засоби зв’язку: _________________________

БОРЖНИК: ___________________________
адреса: ________________________________
засоби зв’язку: _________________________

ЗАЯВА
про видачу судового наказу на стягнення аліментів

31 жовтня 2008 року між мною та Боржником був укладений шлюб. 30 жовтня 2009 року у нас народилась донька ____________________________. З початку 2010 року ми з Боржником почали проживати окремо, донька залишається проживати зі мною, що підтверджується відповідною довідкою. Допомогу від Боржника на утримання доньки я не отримую.
Стаття 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати своїх дітей до досягнення ними 18 років. Частина 8 статті 181 Сімейного кодексу України встановлює, що мінімальний розмір аліментів становить 30 відсотків від прожиткового мінімуму встановленого для дитини відповідного віку.
Керуючись вище викладеним та статтею 180 Сімейного кодексу України, статтею 3, статтею 96, статтею 97, статтею 98 Цивільного – процесуального кодексу України,

прошу:

1.видати судовий наказ, яким стягувати з Боржника аліменти на утримання його доньки _______________________    ___________________ року народження в розмірі 30 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення останньою 18 років.

Додатки:
1.копія паспорту громадянина України ______________________________ – 2 екземпляри;
2.копія свідоцтва про народження доньки ____________________________ – 2 екземпляри;
3.довідка про проживання доньки разом з матір’ю № ___  – 2 екземпляри;
4.оригінал заяви для Боржника разом з всіма додатками – 2 екземпляри.

__________________________року___________________________________________


Щодо сплати судового збору, то на підставі пункту 3 частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір» заяви про стягнення аліментів звільняються від його сплати.
Бувають випадки коли отримання наказу на стягнення аліментів потрібний, наприклад для оформлення державної допомоги, а його отриманню заважає факт відсутності місцезнаходження Боржника. У такому випадку слід вказати цей факт в заяві про видачу судового наказу на стягнення аліментів та спиратись на частину 6 статті 100 Цивільного – процесуального кодексуУкраїни, яка передбачає можливість застосування судом процедури розшуку боржника. В вимогах заяви добавити пункт з таким змістом: «звернутись до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання Боржника, для покладення на нього зобов’язання щодо сплати аліментів передбачених наступним пунктом вимог даної заяви».

0 коммент.:

Отправить комментарий

Besucherzahler russianwoman.ca
счетчик посещений