Юрист - Емец Артем Валерьевич

Не сплата аліментів одним із батьків

суббота, 24 марта 2012 г.

Ситуація. Чоловіку, присуджені аліменти, але він ухиляється від їх сплати.

Пояснювальна записка. Почнемо з того, що обов’язок батьків утримувати своїх дітей, навіть якщо вони позбавлені батьківських прав, передбачений Сімейним кодексом України, а саме статтею 180. На жаль багато мам та пап нехтують даним обов’язком. В нашому випадку розглядається ситуація, коли жінкою чи чоловіком, в суді отриманий судовий наказ або рішення суду, яке набуло чинності, але воно не виконується іншим з батьків.
- рішення суду  про  стягнення  аліментів з одного з батьків не виконується  у  зв'язку  з  ухиленням  від  сплати  аліментів  або відсутністю  у  боржника коштів та іншого майна, на які за законом може  бути звернено стягнення;
 - один з  батьків  перебуває   під   арештом,   слідством,   на  примусовому лікуванні,  у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій  службі; 
 - місце проживання   (перебування)   одного   з   батьків    не    встановлено.
За отриманням такої допомоги необхідно звертатись до органів праці та соціального захисту населення, з наступними документами:
- заяву  за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
- копію свідоцтва про народження дитини;
- довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;
- довідку про   реєстрацію   місця   проживання   (перебування) одержувача.
Залежно від  підстав,   на   яких   призначається   тимчасова   допомога, додатково подаються такі документи:
- рішення суду  (виконавчий  лист)  про  стягнення  з  одного з батьків  аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що  підтверджує  факт  несплати аліментів одним з батьків протягом шести  місяців,  що  передують  місяцю  звернення; 
- довідка відповідної установи про перебування одного з батьків під   арештом,  слідством,  на  примусовому  лікуванні,  у  місцях позбавлення  волі,   визнання   його   в   установленому   порядку  недієздатним,  а також перебування на строковій військовій службі;
- повідомлення органу   внутрішніх   справ  про  те,  що  місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.
Розмір допомоги складає 30 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Прожитковий мінімум встановлюється законом України про державний бюджет України на відповідний рік.
Рішення   про   призначення   або  відмову  в  призначенні  тимчасової  допомоги  приймається  органом  праці  та  соціального  захисту   населення   протягом   десяти   календарних  днів  після  надходження усіх необхідних документів.
Важливо, знати що  тимчасова допомога   призначається   кожні   шість    місяців починаючи  з місяця,  в якому подані усі необхідні документи.  Для призначення допомоги на наступний  шестимісячний  строк  одержувач подає лише заяву,  в якій повідомляє про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги.
Також, необхідно розкрити таке питання, як кримінальні відповідальність за ухилення від сплати аліментів. Дуже часто матері, які не отримують аліментів бажають настання для чоловіка кримінальної відповідальності. Розглянемо це питання більш детально. Кримінальні відповідальність встановлюється статтею 164 Кримінальногокодексу України, а саме:
злісне ухилення  від  сплати  встановлених  рішенням  суду коштів  на  утримання  дітей (аліментів),  а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних  дітей,  що перебувають на їх утриманні, -
     карається   штрафом  від  ста  до  двохсот  неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.
     Примітка статті встановлює, що під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або  на утримання  непрацездатних  батьків  слід  розуміти будь-які діяння боржника,  спрямовані на невиконання  рішення  суду  (приховування доходів,  зміну  місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного   виконавця   тощо),   які   призвели   до   виникнення заборгованості  із  сплати  таких  коштів  у  розмірі,  що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів.
З цього бачимо, що для притягнення одного з батьків, до кримінальної відповідальності за даною статтею необхідно довести, що він умисно не сплачує аліменти, а саме знає, що повинен сплачувати їх, має можливість сплачувати їх, але навмисно цього не робить. Тому, ситуації коли чоловік не працює і не сплачує аліменти, не є підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності, адже відповідно до норм КонституціїУкраїни, працювати це є його правом, а не обов’язком.

0 коммент.:

Отправить комментарий

Besucherzahler russianwoman.ca
счетчик посещений