Юрист - Емец Артем Валерьевич

Визначення меж користування землею

суббота, 24 марта 2012 г.

Ситуація. Будинок належить двом, або більше власникам на праві часткової сумісної власності, земельна ділянка на якій він розташований не приватизована. Є необхідним встановлення меж користування земельною ділянкою.
Пояснювальна записка. Власність  двох  чи  більше  осіб  із  визначенням  часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю (стаття 356 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ). На нашому прикладі, є два власника будинку, який між ними розділений по ½, внатурі. Далі ці особи, хочуть визначитись з користуванням земельною ділянкою.
Частина 1 статті 92 Земельногокодексу України (далі – ЗКУ) встановлює, що право  постійного  користування  земельною  ділянкою  - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Основні права землекористувачів визначає частина 1 статті 95 ЗКУ, а саме:
а) самостійно господарювати на землі;
         б) власності на посіви і насадження сільськогосподарських  та інших  культур, на вироблену продукцію;
в) використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній  ділянці  загальнопоширені  корисні  копалини, торф, ліси, водні об'єкти, а також інші корисні властивості землі;
г) на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом;
         ґ) споруджувати жилі будинки,  виробничі та  інші  будівлі  і споруди.
Так відповідно, для реалізації цих прав співвласники мають право вимагати встановлення чітких меж земельної ділянки. Межі, як найчастіше просять встановити для того, щоб особа у майбутньому мала право приватизувати свою частину земельної ділянки.
Для вирішення такого спору суд призначає експертизу, де як її результат – експертний висновок, надає варіанти визначення меж користування земельною ділянкою.
При подачі позовної заяви про встановлення меж користування земельною ділянкою до суду слід сплатити судовий збір. Так, відповідно до частини 2 статті 4 Закону України«Про судовий збір» його розмір становить 10 відсотків від мінімальної заробітної плати встановленої на початок календарного року. Квитанція додається до заяви в оригіналі, в одному екземплярі.
Адреси та реквізити для сплати судового збору можна дізнатися на сайті Судової влади, попередньо вибравши необхідний суд.
Форму та порядок подачі заяви детально визначають статті 119 та 120 ЦПКУ. Всі документи до даної позовної заяви надаються в трьох екземплярах, окрім квитанції про сплату судового збору, яка подається в одному екземплярі – в оригіналі.
Оскаржити рішення суду по Вашій заяві можливо на протязі 10 днів до апеляційного суду відповідної області. Далі наводимо приклад позовної заяви про встановлення меж земельної ділянки.

До Слов’янського міськрайонного суду
Донецької області
вул. Добровольського, 2, м. Слов’янськ, 84130

ПОЗИВАЧ: Іваненко Іван Степанович
адреса: вул. Островського, 4,
 м. Святогірськ, 84130
засоби зв’язку: +38 067 569 84 84

ВІДПОВІДАЧ: Іваненко Сергій Степанович
адреса: вул. Островського, 24,
м. Святогірськ, 84130
засоби зв’язку: +38 050 036 92 88

ТРЕТЯ ОСОБА: Святогірська  міська рада
адреса: вул. Героїв Сталінграду, 8,
 м. Святогірськ, 84130
засоби зв’язку: +38 06262 5 55 05

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про встановлення меж користування земельною ділянкою

Я, Іваненко Іван Степанович разом із моїм братом Іваненко Сергієм Степановичем, на підставі договору купівлі – продажу від 23 жовтня 2009 року, на праві спільної часткової власності, по ½ частині, є власником будинку розташованого за адресою: 84130, м. Святогірськ, вул. Франка, 25.
25 вересня 2010 року рішенням Слов’янського міськрайонного суду Донецької області вище згаданий будинок був розділений між мною та Відповідачем внатурі. Земельна ділянка розділена не була, оскільки є власністю Третьої особи, а я з Відповідачем є тільки її користувачами.
Останнім часом між мною та Відповідачем виникають дискусії щодо меж користування земельною ділянкою, вказаною вище. Кожен з нас хоче приватизувати частину земельної ділянки, але не має змоги, адже наші частки не мають чітких меж.
Стаття 158 Земельного кодексу України передбачає, що всі земельні спори можуть бути розглянуті судом.
Керуючись вище викладеним та статтями 3, 118, 119, 130, 143 Цивільного – процесуального кодексу України та статтею 92 Земельного кодексу України,

прошу:

1.прийняти дану позовну заяву до розгляду та порушити судове провадження;
2.під час попереднього судового засідання призначити судову експертизу для визначення варіантів встановлення меж користування земельною ділянкою між мною та Відповідачем;
3.встановити межі користування земельною ділянкою по вулиці Франка № 25 у місті Святогірську, Донецької області між Позивачем та Відповідачем відповідно до часток власності кожного на будинок.

Додатки:
1.копія паспорту громадянина України Іваненко Івана Степановича – 3 екземпляри;
2.копія свідоцтва про право власності на ½ частину будинку – 3 екземпляри;
3.рішення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області, щодо розділення будинку в натурі – 3 екземпляри;
4.копія витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно – 3 екземпляри;
5.оригінал квитанції про сплату судового збору – 3 екземпляри;
6.оригінал позовної заяви – 3 екземпляри.

________________________________року_________________________________________


З практики звернень до суду з даною позовною заявою виникають випадки, коли суди залишають позовну заяву без руху, оскільки до позовної заяви не додана відповідь органів місцевого самоврядування, щодо врегулювання спору, щодо визначення меж користування земельною ділянкою.
Але в моїй практиці зустрічались випадки прийняття позовної заяви без відповіді до органів місцевого самоврядування.

0 коммент.:

Отправить комментарий

Besucherzahler russianwoman.ca
счетчик посещений