Юрист - Емец Артем Валерьевич

Порядок надання дозволу на шлюб

пятница, 23 марта 2012 г.

Ситуація. Особа, яка не досягла шлюбного віку, бажає вступити в шлюб з іншою особою, яка досягла шлюбного віку.
Пояснювальна записка. Частина 1 статті 23 Сімейного кодексу України (далі – СКУ) встановлює, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюбний вік встановлюється частиною 1 статті 22 СКУ, а саме для жінки в сімнадцять років, для чоловіка в вісімнадцять років. Крім того частина 2 статті 23 СКУ зазначає, що за заявою особи, яка досягла чотирнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Відповідно до частини 3 статті 234 Цивільного – процесуального кодексу України (далі – ЦПКУ) розгляд такої справи буде проводитись в порядку окремого провадження, тобто в даної справи відсутній спір, а метою її розгляду є встановлення юридичного факту – наявність причин, що відповідають інтересам заявника. Згідно частини 4 статті 234 ЦПКУ розгляд заяви про надання дозволу на шлюб буде проводитись суддею одноособово. В категорії таких справ, як вже зазначалось вище не має позивачів та відповідачів, адже відсутній спір, а є заявник – особа або особи, що звертається з заявою до суду про встановлення юридичного факту, та заінтересована особа або особи. Заявником у нашій ситуації буде особа, якій вже виповнилось чотирнадцять років, але яка не досягла шлюбного віку, заінтересованою особою буде місцевий відділ реєстрації актів цивільного стану, реквізити яких можна дізнатися на сайті Міністерстваюстиції України та батьки осіб, що бажають укласти шлюб. Також слід зазначити, оскільки у справ відсутній спір між сторонами, то вони  не  можуть бути передані на розгляд третейського суду і не можуть бути  закриті  у  зв'язку  з  укладенням мирової угоди.
Найчастіше причиною, що відповідає інтересам заявника виступає вагітність дівчини, яка повинна бути підтверджена медичним висновком. Також підтвердити надання права на шлюб можна також спільним проживанням, веденням господарства тощо. Дані причини, будуть прийняті судом та розглянуті у відповідності до глави 5 ЦПКУ (докази).
При подачі такої заяви до суду слід сплатити державне мито та витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу. Так, відповідно до частини 1 статті 3 Декрету КабінетуМіністрів України «Про державне мито» його розмір становить 0,5 неоподаткованого мінімуму громадян, тобто 8,50 гривень, а розмір витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу становить 30 гривень, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України«Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпеченнясудових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, та їх розмірів». Квитанції додаються до заяви в оригіналі, в одному екземплярі.
Адреси та реквізити для сплати державного мита та витрат з інфонмаційно-технічного забезпечення судового процесу можна дізнатися на сайті Судової влади.
Форму та порядок подачі заяви детально визначають статті 119 та 120 ЦПКУ.
Оскаржити рішення суду по Вашій заяві можливо на протязі 10 днів до апеляційного суду відповідної області.
Посилання на судові рішення із єдиного державного реєстру судових рішень у аналогічних справах.









До Слов’янського міськрайонного суду
Донецької області
84122, м. Слов’янськ, вул. Добровольського, 2

ЗАЯВНИК: Петренко Ольга Миколаївна
адреса: 84100, м. Слов’янськ, бул. Леніна, 37, кв. 37
засоби зв’язку: +38 050 000 00 00

ЗАІНТЕРЕСОВАНА ОСОБА 1: Відділ реєстрації актів цивільного стану по місту Слов’янську
адреса: 84112, м. Слов’янськ, вул. Генерала Батюка, 24Б
засоби зв’язку: +38 06262 3 21 99

ЗАІНТЕРЕСОВАНА ОСОБА 2: Іванов Іван Іванович адреса: 84100, м. Слов’янськ, бул. Леніна, 37, кв. 38
засоби зв’язку: +38 050 000 00 01
дану особу можна записати, як заявника 2

ЗАІНТЕРЕСОВАНА ОСОБА 3: батьки осіб, які хочуть укласти шлюб, кожен зазначається окремо

ЗАЯВА
про надання права на шлюб

Я, Петренко Ольга Миколаївна, народилась ______________ року, на даний момент зареєстрована за адресою: _______________________.
ЗРАЗОКЗ __________ року до сьогодні в мене тривають стосунки з Івановим Іваном Івановичем. Далі вказуєте інші необхідні обставини та обґрунтовуєте надання Вам права на шлюб.
Частина 1 статті 23 Сімейного кодексу України (далі – СКУ) встановлює, що право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку, який відповідно визначає частина 1 статті 22 СКУ. Частина 2 статті 23 СКУ встановлює, що за заявою особи, яка досягла чотирнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
Мої батьки та батьки Іванова Івана Івановича проти укладення шлюбу між нами не заперечують.
Керуючись вище викладеним та статтею 4 та статтею 23 Сімейного кодексу України та статтею 118, статтею 119, частиною 3 статті 234 Цивільного – процесуального кодексу України,
прошу:
1.ухвалити судове рішення, яким надати Петренко Ользі Миколаївні, ____________ року народження, яка зареєстрована: 84100, м. Слов’янськ, бул. Леніна, 37, кв. 37 право на укладення шлюбу з Івановим Іваном Івановичем, _____________ року народження, який зареєстрований за адресою: 84100, м. Слов’янськ, бул. Леніна, 37, кв. 38.

Додатки:
1.документи, що підтверджують особу, заявника (ів) (додаються у кількості заінтересованих осіб, + 1 до суду);
2.документи, що обґрунтовують надання права на укладення шлюбу (додаються у кількості заінтересованих осіб, + 1 до суду);
3.оригінал квитанції про сплату державного мита – 1 екземпляр на 1 аркуші;
4.оригінал квитанції про сплату витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу – 1 екземпляр на 1 аркуші;
5.оригінали заяви про надання права на шлюб (додаються у кількості заінтересованих осіб, + 1 до суду).

_____________________________року________________________________________

0 коммент.:

Отправить комментарий

Besucherzahler russianwoman.ca
счетчик посещений